14 April, 2009

Μπράβο στο ΚΕ.Π.ΚΑ

Αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το Δελτίο Τύπου του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (Θεσσαλονίκη) και τους λέμε ένα μεγάλο "ΜΠΡΑΒΟ" που επιμένουν δυναμικά τη στιγμή που οι άλλες επιδοτούμενες καταναλωτικές οργανώσεις κάνουν την πάπια σε μια εποχή ομολογουμένως δύσκολη για τον έλληνα καταναλωτή.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Και το γιαούρτι στο βωμό του κέρδους;

 

Το ΚΕ.Π.ΚΑ., απέστειλε, χτες, την παρακάτω ανοιχτή επιστολή – παρέμβαση, προς τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Γεώργιο Βλάχο, την οποία κοινοποίησε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Γεώργιο Παπανδρέου, στον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, στη Γενική Γραμματέα Κ.Κ.Ε., κ. Αλέκα Παπαρήγα, στον Πρόεδρο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Αλέξη Τσίπρα, στον Πρόεδρο ΛΑΟΣ, κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη, στο Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή, κ. Ιωάννη Οικονόμου, στον Πρόεδρο ΓΕΣΑΣΕ, κ. Γεώργιο Γωνιωτάκη, στον Πρόεδρο ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Τζανέτο Καραμίχα στον Πρόεδρο ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, στον Πρόεδρο ΣΕΒΤ, κ. Ευάγγελο Καλούση, στον Πρόεδρο ΣΕΒΓΑΠ, κ. Εμμανουήλ Κασσαλιά και στον Πρόεδρο του Ε.Φ.Ε.Τ., κ. Αντώνη Ζαμπέλα.

 

«Κύριε Υπουργέ,

 

Πληροφορηθήκαμε, από τον Τύπο, ότι διαπραγματεύεστε το ζήτημα της σύστασης του γιαουρτιού.

 

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε:

·         Το γιαούρτι είναι ένα προϊόν, άμεσα συνδεδεμένο, με την ελληνική διατροφή και παράδοση.

·         Κάθε Έλληνας γνωρίζει ότι το γιαούρτι είναι προϊόν πήξης νωπού γάλακτος, και με την επίδραση καλλιέργειας ζύμης, που προκαλεί ειδική για αυτό ζύμωση και αυτό το προϊόν, θέλει να αγοράζει.

·         Δυστυχώς, η βιομηχανία, με διάφορα «τερτίπια», πολλές φορές, στα όρια νομιμότητας, παραπλανεί τους καταναλωτές, χρησιμοποιώντας την ονομασία «γιαούρτι», σε επιδόρπια, π.χ. επιδόρπιο γιαούρτης.

·         Η βιομηχανία πουλά το γιαούρτι, σε εξοργιστικά υψηλότερες τιμές, στην Ελλάδα, από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

·         Οι πολιτικές της βιομηχανίας, αφανίζουν τους παραγωγούς γάλακτος, στην Ελλάδα.

 

Για τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε:

·         Η ονομασία γιαούρτι να αναγράφεται ΜΟΝΟ για τα γιαούρτια, που παρασκευάζονται, από την πήξη 100% νωπού γάλακτος.

·         Όλα τα υπόλοιπα να ονομάζονται επιδόρπια, χωρίς τη δυνατότητα να προστίθεται η λέξη γιαούρτι, μετά τη λέξη επιδόρπιο.

·         Να επιβληθεί υποχρεωτική σήμανση, που να αναφέρει ότι το προϊόν παράγεται, από κατεψυγμένο γάλα, ώστε οι καταναλωτές να κάνουν πληροφορημένες επιλογές.

 

Με αφορμή, τη συζήτηση αυτή, αποτελεί, πλέον, επιτακτική ανάγκη να ελεγχθούν και να δημοσιοποιηθούν τα ισοζύγια γάλακτος, κάθε βιομηχανίας, ώστε, επιτέλους, οι καταναλωτές, να γνωρίζουμε, αν καταναλώνουμε φρέσκο και νωπό γάλα ή εισαγόμενες παγοκολώνες, σύμφωνα, με τις φήμες, που κυκλοφορούν.

 

Θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν είναι δυνατόν να θυσιάζουμε ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν και να παραπλανούμε τους καταναλωτές, στο βωμό του υπερκέρδους».

 

Σημ.: Το ΚΕ.Π.ΚΑ. και η Ο.Ε.Κ.Ε. συνεχίζουν, δυναμικά, το μποϋκοτάζ, σε όλα τα προϊόντα της εταιρίας ΦΑΓΕ, γιατί η εταιρία, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, αρνήθηκε να αιτιολογήσει τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων της.

No comments: